Opcje zapisów

Biochemia w naukach o środowisku (metody) - 0400-0S404aLD (Wykład L-22/23)

Celem wykładu jest zapoznanie z metodami biochemii jako nauką o procesach chemicznych zachodzących w organizmach żywych i związanym z nimi środowiskiem, będącą subdyscypliną, która wyłoniła się zarówno z chemii, jak i biologii. Biochemia może być podzielona na trzy dziedziny: biologię strukturalną, enzymologię i metabolizm. Jej początki można zarysować na przełomie XIX i XX wieku. Rozwijała się coraz szybciej od połowy XX wieku by w drugiej połowie XX wieku odnosić sukcesy w wyjaśnianiu procesów życiowych za pomocą metod tych trzech dyscyplin. Rozwój wielu nauk przyrodniczych stał się możliwy właśnie dzięki odkryciom i rozwoju metodologii badań biochemicznym dając podstawy do opracowania technik biologii i genetyki molekularnej oraz biotechnologii. Biochemia skupia się na wyjaśnieniu podstaw chemicznych, które pozwalają cząsteczkom biologicznym przeprowadzać procesy zachodzące w żywych komórkach i pomiędzy komórkami, co dalej umożliwia wyjaśnienie funkcjonowania tkanek i narządów oraz struktury i funkcji całych organizmów. Umożliwiała w ten sposób rozwój nauk medycznych, rolniczych i o żywieniu, a także szeroko pojętych badań środowiskowych. Biochemia jest ściśle związana z biologią molekularną, która zajmuje się badaniem molekularnych mechanizmów zjawisk biologicznych. Znaczna część biochemii dotyczy struktur, wiązań, funkcji i interakcji biologicznych makrocząsteczek, takich jak białka, kwasy nukleinowe, węglowodany i lipidy, które budują strukturę komórek oraz pełnią funkcje związanych z życiem. Wiele procesów biochemicznych jest zależnych także od jonów i małych cząsteczek nieorganicznych i organicznych. Funkcjonowanie i rozmnażanie komórek jest możliwe dzięki reakcjom chemicznym katalizowanym przez enzymy (enzymologia) z wykorzystywaniem energii ze środowiska (metabolizm). Postępy biochemii i jej metod umożliwiają: rozwój medycyny badając przyczyny i sposoby leczenia chorób, żywienia – profilaktyka zdrowotna zapobiegająca niedoborom, bilans energetyczny, składniki żywnościowe oraz rolnictwa – gleba, nawozy, poprawa uprawy, przechowywanie plonów, zwalczania szkodników. Niezależnie od celu i zastosowania procesy życiowe mogą być badane z użyciem podobnych dobrze ugruntowanych metod biochemicznych, tym bardziej, że wszystkie ziemskie organizmy łączy ten sam jeden ewolucyjny wzór życia.

Goście nie mają prawa dostępu do tego kursu. Proszę się zalogować.